MicrosoftTeams-image (31)-1

 

Nicole en Darly willen
wetenschapper worden

"Later wil ik graag wetenschapper worden,” zegt de 10-jarige Nicole. “Op school zijn mijn favoriete vakken wetenschappen en talen. Ik ben goed in de vragen van de leerkracht beantwoorden. Ik wil alle virussen en bacteriën ter wereld bestuderen om mensenlevens te redden.”  

“Ik leer graag bij over het brein. Tijdens proefjes kon ik onder de microscoop kleine insectjes zien in het water. Zo leerde ik dat die in vuil water zitten en ik daar dus beter niet in ga om niet ziek te worden,” zegt de 9-jarige Darly

De UNESCO schat dat in Ecuador nauwelijks 30% van de wetenschappelijke functies ingevuld worden door vrouwen. Vrouwen en meisjes zijn er nog steeds ondervertegenwoordigd in domeinen als wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde. Terwijk onderzoek aantoont dat studenten al in de tweede graad beslissen waar ze goed in zijn en of ze interesse hebben in bepaalde vakken. Om meisjes te bereiken, was dus een samenwerking nodig tussen leerkrachten, overheid en privébedrijven. 

Om hen te inspireren om voor wetenschappelijke studies te kiezen, namen 80 meisjes uit Guayaquil deel aan het Future Scientists programma, een samenwerking tussen Plan International, het Ajá Science Park en de Nationale Polytechnische Universiteit. Via leuke lesjes kwamen de meisjes op een laagdrempelige manier in contact met wiskunde, ingenieurswetenschappen, fysica, chemie en biologie. Ze leerden er experimenteren, logisch redeneren, problemen oplossen en met innovaties komen. 

Omdat een gebrek aan steun van de ouders en heersende culturele normen meisjes vaak verhinderen om wetenschappelijke studies verder te zetten, werden ook 70 ouders en toezichters betrokken bij het programma. Zij kregen workshops rond wiskunde, gendergelijkheid en communicatievaardigheden om te leren hoe ze hun kinderen konden helpen hun talenten verder te ontplooien.

Nicole

“Het is de eerste keer dat we met vaders, moeders en grootmoeders samenwerken,” legt Vanessa Salazar uit, directeur van het Ajá Science Park. “Als zij naar huis gaan is het belangrijk dat ze hun kinderen blijven motiveren om bij te leren.”

Angela Hidalgo van Plan International voegt toe: “We ontdekten het belang van de steun van ouders voor meisjes en hopen dat zij hun dochters laten verderstuderen in wetenschappelijke richtingen als ze dat willen.”

“Dit programma benadrukt het belang van toegang tot onderwijs en technologie als een tool voor gendergelijkheid,” zegt Vivianne Almeida, projectmanager bij Plan International.

MicrosoftTeams-image (33)

Genderongelijkheid aanpakken is essentieel voor het bestrijden van globale uitdagingen zoals de klimaatverandering en om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de UN te bereiken, met het streefdoel voor 2030 om niemand achter te laten.

Maak mee plannen waar!

Voor slechts € 1 per dag* wordt je Plan Ouder en geef je Plan Kinderen de kans om gezond op te groeien en, een goede opleiding te volgen, vrij van geweld.

Als Plan Ouder ...

  • Maak je mee de plannen van Plan Kinderen waar
  • Werk je mee aan de versterking van het onderwijs en de gezondheid in een hele gemeenschap
  • Heb je altijd toegang tot informatie via je persoonlijke website Myplan

*30 euro per maand, 16.50 euro na fiscale aftrek

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.

Tot elk meisje vrij is om over haar eigen toekomst te beslissen, zet Plan International zich in voor :

  • Toegang tot drinkwater en voedsel
  • Toegang tot kwaliteitsonderwijs
  • De strijd tegen gendergebaseerd geweld
  • Ondersteuning van meisjes naar financiële onafhankelijkheid

Jouw donaties zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar. Je kan dus tot 45% van je donaties terugkrijgen. Als je 15 euro per maand doneert, betaal je maandelijks uiteindelijk dus slechts 8,25 euro.

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.