MicrosoftTeams-image (31)-1

Ikilimah wil carriè re
maken in de bouwsector

Getrouwd op haar 16 en snel na elkaar vier kinderen gekregen: het leven van Ikilimah leek voorbestemd voor armoede. Als vijfde van tien kinderen hadden haar ouders haar uit school gehaald voor ze voldoende vaardgheden kon leren om een job uit te oefenen, zodat ze afhankelijk was van het inkomen van haar man. 

De nu 33-jarige Ikilimah legt uit: “Ik moest aan het begin van mijn middelbare school stoppen omdat ons gezin te groot was om financieel te onderhouden. Alle tien de kinderen naar school laten gaan zorgde voor permanente financiële druk voor mijn ouders. Wie het ‘t minst goed deed op school, moest stoppen. Mijn punten waren heel slecht, dus ik werd als eerste van school gehaald. Tegen dat ik 16 was, was ik al getrouwd met de eerste die me ten huwelijk vroeg.” 

 

Maar het inkomen van haar man bleek niet voldoende om mee rond te komen. Na de geboorte van haar vierde kind besefte Ikilimah dat haar kroost een zelfde toekomst tegemoet ging als zij.

“Mijn man en ik hadden constant ruzie over eten. Ik maakte me veel zorgen omdat we veel geld verschuldigd waren aan andere mensen uit onze gemeenschap. Ik wou niet dat mijn kinderen ook zouden moeten stoppen met school, dus besloot ik om een manier te zoeken om aan inkomsten te raken, zodat mijn familie zich kon optrekken uit de armoede.”  

Ikilimah (1)

De jongere broer van Ikilimah liet haar kennismaken met het PASEWAY-project in haar gemeenschap in de Savannah-regio in Noord-Ghana. Dat is een project om vaardigheden te leren, dat Plan International uitwerkt samen met lokale partner RAINS, gesubsidieerd door het Duitse federale ministerie voor economische ontwikkeling.

“Van jongs af aan wist ik dat ik met mijn handen wilde werken, maar ik was niet zeker wat ik juist wou doen. Toen mijn broer die bouwopleiding vermeldde, besliste ik om het een kans te geven. Ik wou de vicieuze cirkel doorbreken van beperkingen die aan meisjes worden opgelegd.” 

Haar broer en echtgenoot moedigden haar aan om zich in te schrijven voor een driemaandelijkse cursus bouwtechnieken. Na deze introductiecursus kan Ikilimah via het project haar testen behalen voor informeel opgeleide mensen bij het National Vocational Training Institute.  

Ikilimah (2)

“Na mijn opleiding kon ik een maand stage lopen bij een wegenbouwbedrijf. Veel mensen waren verrast dat ik zo’n mannelijke sector was ingerold en maakten zich zorgen dat het me niet zou lukken. Maar ik nam mijn lessen heel serieus en nam overal aan deel. Door die focus en vastberadenheid ben ik er geraakt.” 

Ikilimah is de enige vrouwelijke bediener van graafmachines in de hele streek. Haar werkgevers zijn superblij met haar vooruitgang. “Gezien de beperkingen voor vrouwen in deze regio, heeft Ikilimah al onze verwachtingen overtroffen. Toen ze pas startte, leek ze heel verlegen, maar ze is niet te onderschatten. We willen haar graag hier houden na haar stage omwille van haar wil om bij te leren en zich telkens aan te passen. Ik krijg drie nieuwe graafmachines toegewezen, eentje is al voorbehouden voor haar. Ik ben supertrots op haar werkethiek,” zegt Umar Abubakari Salif, manager bij de bouwfirma Daadingbe. 

Ikilimah ziet de toekomst in de bouwsector rooskleurig in: “Met al wat ik geleerd heb, ben ik er zeker van dat ik door mijn testen raak. Daarna kan ik hetzelfde verdienen als mijn mannelijke collega’s. Dat zal onze levensomstandigheden een heel stuk verbeteren.” 

In de toekomst wil Ikilimah graag meer vrouwen uit haar regio aan het werk zien in de bouwsector. “Ik wil niet bekend staan als die ene vrouw in de bouwsector, maar als zij die de weg baande voor anderen in deze mannelijke sector.” 

Maak mee plannen waar!

Voor slechts € 1 per dag* wordt je Plan Ouder en geef je Plan Kinderen de kans om gezond op te groeien, en een goede opleiding te volgen, vrij van geweld.

Als Plan Ouder ...

  • Maak je mee de plannen van Plan Kinderen waar
  • Werk je mee aan de versterking van het onderwijs en de gezondheid in een hele gemeenschap
  • Heb je altijd toegang tot informatie via je persoonlijke MyPlan-account

*30 euro per maand, 16.50 euro na fiscale aftrek.

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.

Tot elk meisje vrij is om over haar eigen toekomst te beslissen, zet Plan International zich in voor :

  • Toegang tot drinkwater en voedsel
  • Toegang tot kwaliteitsonderwijs
  • De strijd tegen gendergebaseerd geweld
  • Ondersteuning van meisjes naar financiële onafhankelijkheid

Jouw donaties zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar. Je kan dus tot 45% van je donaties terugkrijgen. Als je 15 euro per maand doneert, betaal je maandelijks uiteindelijk dus slechts 8,25 euro.

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.