MicrosoftTeams-image (31)-1

 

 

Ria wil kindhuwelijken
stoppen in Indonesië

“Ik wil niet dat andere meisjes hetzelfde moeten meemaken als mijn moeder.”

De 24-jarige Ria uit Zuid-Kalimantan in Indonesië is al sinds 2017 een activist tegen kindhuwelijken. Ze was één van de sprekers op het derde regionale forum tegen vroege, gedwongen en kindhuwelijken in Zuidoost-Azië, georganiseerd door de Aziatische Commissie ter promotie en bescherming van vrouwen- en kinderrechten i.s.m. Plan International.  

“Tussen 2017 en 2020 alleen al staan meer dan 2.500 kinderen ingeschreven als getrouwd in de administratie van Zuid-Kalimantan,” legt Ria uit.

“Meer dan 30% van het huiselijk geweld vindt daar plaats. Meer dan 40% van de meisjes stopt met school en verliest zo de mogelijkheid om bij te leren. Bovendien zal 24% scheiden.” 

Schrijven voor een wetenschappelijk magazine hielp Ria om meer te leren over de impact van kindhuwelijken in Azië. Ook de kinderclubs en jongerenfora van Plan International geven jongeren de kans om de oorzaken van kindhuwelijken beter te begrijpen en met elkaar samen te werken.

“Ik nam deel aan gemeenschapsactiviteiten die de rechten van kinderen in het algemeen verbeteren. Kindhuwelijken beïnvloeden het leven van een meisje ontzettend, daarom leg ik me daarop toe.”  

Ria richtte Girl Up op, dat strijdt voor gendergelijkheid en de preventie van kindhuwelijken in haar gemeenschap. 

Ria_Indonesia

“We bezoeken scholen om workshops te houden rond seksuele voortplanting, gezondheid en rechten en versterken de leiderschapscapaciteiten om bewust te maken over de impact van kindhuwelijken.”  

Ze legt uit hoe de COVID-19 pandemic de situatie verergerde.

“Meisjes konden niet naar school en eindigden thuis. Ze hadden geen andere kansen meer om het hoofd boven water te houden door de economische problemen die de pandemie met zich meebracht. Hun ouders voelden de economische druk om hen uit te huwelijken.”  

Dat inspireerde Ria om een ander project op te starten, Amplify Her, dat meisjes in haar streek de basis aanleert van digitale en technologische vaardigheden en beurzen aanbiedt om zich aan te passen aan een online wereld.

“Door hen aan te moedigen met positieve en productieve activiteiten, zien ze andere opties dan het huwelijk voor hun toekomst.”  

Ria gelooft in internationale samenwerking om een einde te maken aan kindhuwelijken.

“Als iedereen samenwerkt eerder dan apart, bereiken we een mentaliteitswijziging in de maatschappij en worden meisjes aangemoedigd om zelf voor verandering te zorgen.” 

Maak mee plannen waar!

Voor slechts € 1 per dag* wordt je Plan Ouder en geef je Plan Kinderen de kans om gezond op te groeien, en een goede opleiding te volgen, vrij van geweld.

Als Plan Ouder ...

  • Maak je mee de plannen van Plan Kinderen waar
  • Werk je mee aan de versterking van het onderwijs en de gezondheid in een hele gemeenschap
  • Heb je altijd toegang tot informatie via je persoonlijke MyPlan-account

*30 euro per maand, 16.50 euro na fiscale aftrek.

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.

Tot elk meisje vrij is om over haar eigen toekomst te beslissen, zet Plan International zich in voor :

  • Toegang tot drinkwater en voedsel
  • Toegang tot kwaliteitsonderwijs
  • De strijd tegen gendergebaseerd geweld
  • Ondersteuning van meisjes naar financiële onafhankelijkheid

Jouw donaties zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro per jaar. Je kan dus tot 45% van je donaties terugkrijgen. Als je 15 euro per maand doneert, betaal je maandelijks uiteindelijk dus slechts 8,25 euro.

Meer weten over Plan International België voor je beslist? Check onze veelgestelde vragen.